Khanom bueang

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1580
Khanom bueang
fot. Ilya Plekhanov (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • Posypka:
  • 4 łyżki tartej skórki pomarańczowej
  • 4 łyżki startej drobno marchewki
  • 2 łyżki cukru palmowego
  • 1 łyżka kolorowego maczku cukierniczego
  • Ciasto:
  • 2 łyżki cukru z trzciny cukrowej
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mineralnej wody niegazowanej
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 0,5 szklanki mąki z fasoli mung
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę ryżową oraz mąkę z fasoli mung przesypać razem do jednego rondla. Wsypać do tego cukier z trzciny palmowej, wbić jajko, wlać wodę mineralną, mleko, wsypać szczyptę soli i całość dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przelać chochelką małymi porcjami na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu lub płytę elektryczną, po czym łyżeczką rozprowadzić je na cienkie placki i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.

Przygotować krem: śmietanę kremówkę przełożyć do miski, wsypać do niej cukier puder, wiórki kokosowe i rozmieszać trzepaczką. Rozmieszane składniki nałożyć łyżką na usmażone wcześniej placki.

Przygotować posypkę: tartą marchew oraz tartą skórkę pomarańczową przesypać do osobnych miseczek. Wsypać do tego po 1 łyżce cukru palmowego, wymieszać i nałożyć na składniki na talerzu.

Wszystko posypać kolorowym maczkiem cukierniczym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów