Bibingka - filipińskie ciasto kokosowe

Oceń:
(9 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4804
Bibingka - filipińskie ciasto kokosowe
fot. Kguirnela (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 3 suszone liście bananowca
  • 3 jajka
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1 łyżkę białego sera twarogowego
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Na stolnicę przesypać mąkę ryżową, proszek do pieczenia oraz sól i dokładnie wymieszać. Następnie masło przełożyć do miski, wsypać do niego cukier puder (1 łyżkę cukru pudru pozostawić) i razem utrzeć na puszystą masę. Do utartej masy wbić jajka i rozmieszać trzepaczką, po czym wsypać do tego stopniowo wcześniej wymieszane składniki z mąką ryżową i wlać do tego mleko kokosowe. Z całości wyrobić ciasto mikserem. Następnie liście bananowca sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, przełożyć je do formy do pieczenia i wysmarować masłem. Na wysmarowane liście nałożyć wyrobione ciasto. Mleko przelać do kubka, wsypać do niego 1 łyżkę sera twarogowego, cukru pudru i wiórki kokosowe. Składniki w kubku dokładnie rozetrzeć łyżeczką i polać nimi ciasto w formie do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy i wyłożyć na talerz.

Komentarze (1)

Beznadziejny przepis, ciasto nie wyszło.

Podobne przepisy

Więcej przepisów