Sisig tacos

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 575
Sisig tacos
arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 4 placki tortilli
  • 1 cebula
  • 1 rzepa czerwona
  • 1 limonka
  • natka zielonej pietruszki sól
  • pieprz
  • Marynata:
  • 300 g wątróbki wieprzowa
  • 200 g policzków wieprzowych
  • 50 ml sosu sojowego ciemnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 zielona papryczka chili

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Rzepę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Cebulę pokroić w kostkę.

Przygotować marynatę: wątróbkę wieprzową oraz policzki pokroić na małe kawałki i przełożyć je razem do jednej miski. Papryczkę chili pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa w misce. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Wlać do tego sos sojowy, ocet balsamiczny i sok z cytryny. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukrem brązowym, dobrze wymieszać i odstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć je z lodówki i osączyć z nadmiaru marynowanego płynu.

Pokrojoną wcześniej cebulę zeszklić na mocno rozgrzanym oleju i dodać do niej osączone z marynaty składniki. Całość smażyć na średnim ogniu do miękkości mięsa. Na drugą patelnię przełożyć placki tortilli, skropić je niewielką ilością wody i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz. Na placki wyłożyć smażone składniki z mięsem. Wszystko udekorować pokrojoną rzepą czerwoną, limonką oraz natka zielonej kolendry.

0 komenatrzy