Wołowina z dwoma serami i cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1593
Wołowina z dwoma serami i cebulą
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 250 g sera edamskiego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w plastry. Ser edamski pokroić na małe, równe kawałki. Następnie rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni i dodać do pokrojone mięso. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i lekko je przyrumienić na średnim ogniu. Dodać do tego pokrojoną cebulę. Składniki dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, całość ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Jajka wbić na kolejny talerz i roztrzepać je widelcem. Na następny talerz przesypać bułkę tartą i wymieszać ją z przyprawą garam masala. Pokrojony wcześniej ser edamski namoczyć najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej z przyprawą i wrzucić go do mocno rozgrzanego masła na patelni. Składniki smażyć na rumiany kolor z każdej strony na średnim ogniu, a usmażone ściągnąć z ognia i dodać do mięsa na talerzu. Wszystko posypać tartym parmezanem, wstawić wraz z talerzem do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec do chwili, aż parmezan się roztopi. Wtedy składniki wyciągnąć z piekarnika i podawać na gorąc.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów