Zupa z kuskusem, cieciorką, mięsem i pitą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1852
Zupa z kuskusem, cieciorką, mięsem i pitą
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g cieciorki w zalewie
  • 200 g karkówki wołowej bez kości
  • 3 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 chlebki pita
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cytryna
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 szklanka kuskusu
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Cieciorkę osączyć z zalewy. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Mięso pokroić na małe kawałki. Kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry pokroić drobno. Następnie rozgrzać olej w drugim rondlu, dodać do niego pokrojone wcześniej mięso, lekko je zrumienić na średnim ogniu, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, kolendrą i dodać do tego pokrojony czosnek z cebulą. Składniki wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać do tego pokrojoną marchew i osączoną z zalewy cieciorkę. Całość zalać bulionem warzywnym, dodać do tego przecier pomidorowy, ponownie wymieszać i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wszystko jeszcze raz doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i zagotować. Następnie składniki ściągnąć z ognia, przelać do kuskusu na talerzu. Gotowa zupę posypać natka zielonej pietruszki, udekorować pokrojoną cytryną i podawać z chlebkiem pita.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów