Lefse

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1821
Lefse
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej po podsypania ciasta
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie do odparowanego ryżu dodać masło, po czym oba składniki rozgnieść widelcem na jednolita masę. Mąkę ziemniaczaną przesypać na stolnice i wymieszać ją z cukrem. Do wymieszanych składników dodać rozgnieciony wcześniej ryż z masłem, wlać do tego śmietanę kremówkę i z całości zagnieść gładkie ciasto. Podsypać je mąką pszenną, podzielić na małe kawałki i rozwałkować na grubość 2 mm. Po rozwałkowaniu wszystko przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)