Dhokla

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Dhokla

    Dodane przez: iwona

    eekim / CC-BY 2.0

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g mąki z ciecierzycy żółtej
  • 250 g mąki z kleistego ryżu
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Polewa:
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście suszone curry
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1 zielona papryczka chili
  • 0,5 szklanki wody
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: mąkę z ciecierzycy oraz z ryżu przesypać razem do jednej miski. Wsypać do tego cukier, szczyptę soli, kurkumę oraz sodę oczyszczoną. Całość zalać jogurtem, wodą i sokiem cytrynowym. Wszystko dokładnie roztrzepać trzepaczką i przelać do odpowiedniego naczynia. Następnie naczynie postawić na sicie naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy gotującą się wodą i gotować pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż składniki całkowicie zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia, wyciągnąć z naczynia, podzielić na porcje i wyłożyć na talerz.

Przygotować polewę: wodę przelać do kubka i wymieszać z olejem. Następnie wymieszane składniki przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, po czym dodać do tego liście curry, wiórki kokosowe i pozbawioną nasion oraz pokrojoną na kawałki papryczkę chili. Całość dokładnie wymieszać, dodać do tego nasiona gorczycy i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać tym składniki na talerzu.

Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki

0 komentarzy

Podobne przepisy