Ryż gotowany na parze z owocami i słonecznikiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1902
Ryż gotowany na parze z owocami i słonecznikiem
fot. Junho Jung / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki suszonych moreli
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki łuskanego słoneczniku
  • sól

Opis przygotowania:

Rodzynki oraz morele sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, osączyć z jej namiaru i przesypać go na sito naczynia do gotowania na parze. Następnie zagotować 3 szklanki wody w rondlu i na wrzątek postawić sito z ryżem. Dodać do tego sparzone wcześniej morele i rodzynki. Całość nakryć szczelnie pokrywką i gotować na średnim ogniu do miękkości ryżu. Kiedy ryż zmięknie, składniki ściągnąć z ogna, przełożyć do miski, oprószyć szczyptą soli i posypać łuskanym słonecznikiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów