Ryż gotowany na parze z owocami i słonecznikiem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3580

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki suszonych moreli
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki łuskanego słoneczniku
  • sól

Opis przygotowania

Rodzynki oraz morele sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, osączyć z jej namiaru i przesypać go na sito naczynia do gotowania na parze. Następnie zagotować 3 szklanki wody w rondlu i na wrzątek postawić sito z ryżem. Dodać do tego sparzone wcześniej morele i rodzynki. Całość nakryć szczelnie pokrywką i gotować na średnim ogniu do miękkości ryżu. Kiedy ryż zmięknie, składniki ściągnąć z ogna, przełożyć do miski, oprószyć szczyptą soli i posypać łuskanym słonecznikiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy