Zupa kukurydziana z chili

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 kolby kukurydzy
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 1 wędzone chili
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Kolby kukurydzy oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno, a z kolb kukurydzy zeskrobać nożem nasiona do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Wędzoną paprykę chili sparzyć wrzącą wodą i posiekać drobno. Następnie dodać ją do zeszklonej cebuli i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać nasiona z kukurydzy, po czym całość zalać mlekiem i wodą, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości kukurydzy. Po ugotowaniu składniki zmiksować mikserem, ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz tartą gałką muszkatołową.

0 komentarzy

Podobne przepisy