Bagietki domowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1880
Bagietki domowe
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g drożdży babuni
  • 2 łyżki maki do podsypania ciasta
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Drożdże rozkruszyć, przełożyć do kubka, zasypać je cukrem, zalać ciepłą wodą i rozetrzeć na jednolitą masę. Po roztarciu odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte wcześniej drożdże i z całości zagnieść gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wysmarować olejem, podsypać mąką i podzielić je na równe kawałki. Każdy kawałek ciasta zawinąć w rulon, przełożyć go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zrobić po 3 nacięcia ukośnie nożem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów