Sałata z mięsem i orzechami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 300 g karkówki wołowej bez kości
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów ziemnych
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 główka sałaty
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Sałatę oraz mięso umyć i osączyć z wody. Sałatę podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Mięso pokroić na małe kawałki. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do tego pokrojone wcześniej mięso. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryką chili, suszonym tymiankiem i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego koncentrat pomidorowy i wsypać tłuczone orzechy ziemne. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na liście sałaty na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy