Sałata z mięsem i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1066
Sałata z mięsem i orzechami
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g karkówki wołowej bez kości
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów ziemnych
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 główka sałaty
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Sałatę oraz mięso umyć i osączyć z wody. Sałatę podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Mięso pokroić na małe kawałki. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do tego pokrojone wcześniej mięso. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryką chili, suszonym tymiankiem i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego koncentrat pomidorowy i wsypać tłuczone orzechy ziemne. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na liście sałaty na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów