Soczewica z kaszą, chlebem i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1342
Soczewica z kaszą, chlebem i serem
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g sera feta
  • 4 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju
  • 2 gromki chleba razowego
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki kaszy pęczak
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa opłukać pod bieżącą wodą. Soczewicę oraz kaszę pęczek przesypać razem do jednego rondla, po czym oba składniki zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Następnie czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników przelać namoczoną wcześniej soczewicę wraz z wodą i kaszą. Całość doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości. Po ugotowaniu składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Całość posypać pokruszonym serem feta, szczypiorkiem i pokrojonym w kostkę chlebem razowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów