Ciasto śliwkowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1572
Ciasto śliwkowe
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 2,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Wierzch:
  • 1 kg dużych śliwek
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je letnim mlekiem, wsypać do tego 1 łyżeczkę cukru i razem rozetrzeć łyżeczką na jednolitą masę. Mąkę przesypać do miski, wbić do niej jajko, wsypać cukier, wlać roztarte drożdże, ekstrakt waniliowy i wsypać do tego tartą skórkę cytrynową. Dodać do tego masło i z całości wyrobić ręcznie ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej masłem formy do pieczenia.

Przygotować wierzch umyte i osączone z wody śliwki pozbawić pestek. Cztery śliwki przełożyć do miksera, zasypać je cukrem pudrem i zmiksować na jednolitą masę. Pozostałe śliwki pokroić w cienkie plastry. Następnie zmiksowanymi składnikami wysmarować ciasto w formie do pieczenia i nałożyć na to pokrojone śliwki.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów