Ryż z tofu i kurkumą w sosie słodko-kwaśnym

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g tofu
  • 200 ml sosu słodko-kwaśnego z ananasem
  • 4 łyżki łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania

Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć do miski. Następnie rozgrzać mocno oliwę z oliwek na patelni i dodać do niej pokrojone na kawałki tofu. Tofu oprószyć kurkumą oraz szczyptą soli i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do ryżu w misce. Wszystko polać sosem słodko-kwaśnym z ananasem i posypać natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy