Burgery z pieczarek, cebuli z salatką

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 bułki zwykle
  • 2 duże pieczarki
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 0,5 szklanki czerwonego wina półsłodkiego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Sałatka:
  • 2 gruszki
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • pęczek rukoli

Opis przygotowania

Warzywa, gruszki oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Rukolę wyłożyć na talerz. Bułki przekroić na połówki i dodać do rukoli na talerzu. Pieczarki pozbawić błony oraz trzonków, oprószyć je szczyptą soli i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Grzyby smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Zrumienione ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do przekrojonych bułek. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na kolejnej patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać suszony tymianek, mielony kminek i brązowy cukier. Składniki wymieszać i smażyć do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy wlać do tego wino czerwone i dusić pod przykryciem do chwili, aż połowa wina odparuje. Wówczas ściągnąć z ognia, przełożyć je do usmażonych wcześniej pieczarek i nakryć przekrojoną bułką.

Przygotować sałatkę: kapustę czerwoną zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach, przełożyć ją na sito, sparzyć wrzącą wodą, przełożyć ją do miski i posypać cukrem pudrem. Gruszki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić je na małe kawałki i dodać do kapusty w misce. Wsypać do tego tłuczone orzechy włoskie, całość skropić oliwą z oliwek, wymieszać i dodać do całości na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy