Ziemniaki z czosnkiem i jarmużem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 mielone goździki
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek jarmużu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, dokładnie umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dobrze utłuc tłuczkiem. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mielone goździki i smażyć przez 30 sekund. Potem dodać do tego pokrojony na małe kawałki jarmuż. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia i wymieszać z tłuczonymi ziemniakami. Wszystko przełożyć do miski i posypać pokrojoną drobno natka zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy