Likier żurawinowy

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 350 g świeżej żurawiny
  • 3 szklanki czystej wódki
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody

Opis przygotowania

Żurawiną umyć pod bieżąca woda, osączyć z jej nadmiaru i przemielić przez maszynkę do mięsa do miski. Wodę przelać do rondla, zasypać ją cukrem, zagotować na dużym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dobrze przestudzić. Następnie zalać tym przemieloną wcześniej żurawinę w misce. Do całości wlać wódkę, wymieszać i wszystko przelać do dużego słoja. Słój zakręcić szczelnie pokrywką i odstawić na 3 tygodnie w chłodne miejsce. Po tym okresie przecedzić przez sito oraz gazę i podawać do spożycia.

0 komentarzy

Podobne przepisy