Likier żurawinowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3505
Likier żurawinowy
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g świeżej żurawiny
  • 3 szklanki czystej wódki
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody

Opis przygotowania:

Żurawiną umyć pod bieżąca woda, osączyć z jej nadmiaru i przemielić przez maszynkę do mięsa do miski. Wodę przelać do rondla, zasypać ją cukrem, zagotować na dużym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dobrze przestudzić. Następnie zalać tym przemieloną wcześniej żurawinę w misce. Do całości wlać wódkę, wymieszać i wszystko przelać do dużego słoja. Słój zakręcić szczelnie pokrywką i odstawić na 3 tygodnie w chłodne miejsce. Po tym okresie przecedzić przez sito oraz gazę i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów