Komosa ryżowa z pieczonymi pomidorami i migdałami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1532
Komosa ryżowa z pieczonymi pomidorami i migdałami
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8 czerwonych pomidorków cherry
  • 8 żółtych pomidorków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1 szklanka tłuczonych migdałów
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidorki czerwone oraz żółte pokroić na połowy i przełożyć na blachę do pieczenia. Czosnek obrać ze skóry przepuścić go przez praskę i dodać do pokrojonych pomidorków na blasze do pieczenia. Oba składniki skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190°C do chwili, aż pomidorki zaczną się kurczyć. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika. Następnie komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, po czym przesypać ją do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do ugotowanej komosy dodać posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki i pieczone pomidorki, wymieszać i wyłożyć na talerz. Migdały tłuczone przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je przez 40 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i posypać nimi składniki na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów