Ziemniaki z selerem, botwinką i miodem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3495

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 500 g czerwonych ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka płynnego miodu lipowego
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek botwinki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości w mundurkach i odcedzić. Następnie pokroić je na kawałki i przełożyć do miski. Botwinkę pokroić drobno i wyłożyć na sito. Łodygi selera naciowego pokroić w kostkę i dodać do botwinki na sicie. Następnie oba składniki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i dodać do ziemniaków w misce. Oliwę z oliwek przelać do kubka, wlać do niej miód lipowy, sok cytrynowy, dodać musztardę Dijon i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki dodać do warzyw w misce, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy