Spaghetti z karczochami, oliwkami i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2085
Spaghetti z karczochami, oliwkami i szpinakiem
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 2 karczochy
  • 2 łyżki czerwonych oliwek w zalewie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić je w cienkie plastry. Makaron spaghetti wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać ugotowany makaron i koncentrat pomidorowy. Składniki dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu przez 2 minuty, po czym ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Karczochy przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić, pokroić w ćwiartki i dodać do makaronu na talerzu. Szpinak wrzucić do rondla z gotującym się 1 l lekko osolonej wody, gotować przez 2 minuty, potem odcedzić i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonymi wcześniej oliwkami i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów