Spaghetti z karczochami, oliwkami i szpinakiem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 2 karczochy
  • 2 łyżki czerwonych oliwek w zalewie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić je w cienkie plastry. Makaron spaghetti wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać ugotowany makaron i koncentrat pomidorowy. Składniki dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu przez 2 minuty, po czym ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Karczochy przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić, pokroić w ćwiartki i dodać do makaronu na talerzu. Szpinak wrzucić do rondla z gotującym się 1 l lekko osolonej wody, gotować przez 2 minuty, potem odcedzić i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonymi wcześniej oliwkami i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

0 komentarzy

Podobne przepisy