Fasola smażona w ziołach

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1,5 szklanki białej fasoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • pęczek zielonej pietruszki
  • pęczek botwinki
  • pęczek zielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Zieleninę umyć i osączyć z wody. Natkę kolendry, zielonej pietruszki, botwinkę i tymianek pokroić na małe kawałki. Fasolę przesypać do rondla, zalać ją lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie oliwę z oliwek zmieszać z musztardą Dijon, octem jabłkowym i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Wsypać do tego ugotowaną wcześniej fasolę. Składniki wymieszać i smażyć pod przykryciem, do chwili, aż fasola się przyrumieni. Wtedy dodać do tego wszystko pokrojone wcześniej zielone składniki. Całość dobrze wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i smażyć przez 1,5 minuty nadal pod przykryciem na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i skropić sokiem cytrynowym.

0 komentarzy

Podobne przepisy