Fasola smażona w ziołach

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 751
Fasola smażona w ziołach
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1,5 szklanki białej fasoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • pęczek zielonej pietruszki
  • pęczek botwinki
  • pęczek zielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Zieleninę umyć i osączyć z wody. Natkę kolendry, zielonej pietruszki, botwinkę i tymianek pokroić na małe kawałki. Fasolę przesypać do rondla, zalać ją lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie oliwę z oliwek zmieszać z musztardą Dijon, octem jabłkowym i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Wsypać do tego ugotowaną wcześniej fasolę. Składniki wymieszać i smażyć pod przykryciem, do chwili, aż fasola się przyrumieni. Wtedy dodać do tego wszystko pokrojone wcześniej zielone składniki. Całość dobrze wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i smażyć przez 1,5 minuty nadal pod przykryciem na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i skropić sokiem cytrynowym.

0 komenatrzy

Podobne przepisy