Burgery z fasoli, papryki i ziemniaków

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1448
Burgery z fasoli, papryki i ziemniaków
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 bułki zwykłe
  • 2 korniszony
  • 2 plastry sera cheddar
  • sól
  • pieprz
  • Burgery:
  • 400 g czarnej fasoli w zalewie
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki przypraw do fasoli
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry

Opis przygotowania:

Korniszony pokroić w cienkie plastry. Bułki zwykłe przekroić na połowy i zrumienić je na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia.

Przygotować burgery: ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości w mundurkach. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je z skóry i pokroić w kostkę do miski. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do ziemniaków w misce. Fasolę osączyć z zalewy i utłuc ją tłuczkiem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do składników w misce, po czym dodać do koncentrat pomidorowy i wbić jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do fasoli, przyprawą do ziemniaków, suszoną kolendrą i wymieszać. Z wymieszanych składników uformować kotlety i smażyć je na rumiany kolor na pozostałej rozgrzanej oliwie na patelni. Smażąc drugą stroną kotletów, należy nałożyć na nie plastry sera cheddar i smażyć do chwili, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć na zrumienione wcześniej bułki i nałożyć korniszony.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów