Polenta z koprem, parmezanem i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1471
Polenta z koprem, parmezanem i szpinakiem
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 główka kopru włoskiego
  • 1 pęczek świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • koperek zielony
  • sól
  • pieprz
  • Polenta:
  • 4 szklanki wody
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Koper włoski pokroić w cienkie plastry. Przygotować polentę: zagotować wodę z solą w rondlu na dużym ogniu, po czym zmniejszyć ogień i wsypać do tego stopniowo mąkę kukurydzianą. Składniki mieszać przez cały czas drewnianą łyżka do chwili, aż dobrze zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i podzielić na porcje. Następnie rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojony koper włoski i szpinak. Smażone składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po czym ściągnąć je z ognia i razem z przygotowaną wcześniej polentą wyłożyć na talerz. Wszystko posypać tartym parmezanem, tartą gałką muszkatolową i udekorować zielonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów