Polenta z pesto i serem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3638

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g sera Brie
  • 5 g kiełków buraczka czerwonego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • pieprz
  • sól
  • Na polentę:
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na pesto:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka tłuczonych orzeszków pinii
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek rukoli
  • garstka świeżej bazylii

Opis przygotowania

Kiełki buraczka czerwonego sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiary. Rukolę oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Ser Brie pokroić na porcje.

Przygotować polentę: zagotować wodę z solą w rondlu na dużym ogniu, potem zmniejszyć ogień i wsypać stopniowo do tego mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając drewniana łyżką. Składniki gotować do chwili, aż zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia i łyżką przełożyć na talerz.

Przygotować pesto: bazylię oraz rukolę przełożyć do miksera. Wsypać do tego tłuczone orzeszki pinii i dodać obrany ze skóry czosnek. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować mikserem, po czym nałożyć łyżka na polentę na talerzu.

Dodać do tego ser Brie i wszystko posypać kiełkami buraczka czerwonego.

0 komentarzy

Podobne przepisy