Zapiekańce z warzywami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3637

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 4 łyżki oleju
  • 1 białko jajka
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • natka zielonej pietruszki
  • Farsz:
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej w zalewie
  • 6 grzybów shitake
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek botwinki

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składników wbić jajka, zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość 1,5 mm i pociąć na kwadraty 15x 15 cm.

Przygotować farsz: warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Dymkę obrać ze skóry i razem ze szczypiorkiem pokroić drobno. Botwinkę pokroić na małe kawałki. Marchew obrać ze skory i pokroić w cienką słomkę. Fasolkę szparagową osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Grzyby shitake obrać z błony i pokroić w drobną kostkę. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do tego pokrojone mięso. Mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i lekko je przyrumienić. Dodać do tego wszystkie pokrojone wcześniej warzywa i grzyby. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć do miękkości składników na średnim ogniu. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na pokrojone kwadraty z ciasta.

Wszystko dokładnie zawinąć w rulony, przełożyć na blachę do pieczenia, wysmarować białkiem jajka, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy