Sałatka z buraczków, marchwi i mięty

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 czerwone buraczki
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • garstka świeżej mięty
  • sól

Opis przygotowania

Marchew, buraczki oraz miętę umyć i osączyć z wody. Miętę drobno posiekać. Marchew z buraczkami przełożyć do osobnych rondli, zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować ze skóra do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, buraczki pokroić w kostkę, a marchew ukośnie. Następnie rozgrzać masło klarowane na patelni, wlać do niego syrop klonowy i dodać posiekaną wcześniej mięte. Składniki wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 40 sekund, potem dodać do tego ugotowane buraczki oraz marchew. Całość doprawić do smaku szczypta soli, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy