Tofu z kapustą, marchewką, miso i sezamem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g jedwabistego tofu
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na sito. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć do kapusty na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Następnie oba składniki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki, obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek i pastę miso. Całość zalać miodem lipowym, sosem sojowym, octem jabłkowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Tofu pokroić w kostkę, lekko zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni i dodać do składników. Wszystko posypać sezamem.

0 komentarzy

Podobne przepisy