Grzanki z jajkami i awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1559
Grzanki z jajkami i awokado
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 kromki chleba razowego
  • 4 jajka
  • 2 dojrzale awokado
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól

Opis przygotowania:

Awokado umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w ćwiartki. Następnie rozgrzać mocno oliwę na patelni i zrumienię na niej lekko kromki chleba razowego. Zrumieniony chleb wyłożyć na talerz. Jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy łyżką cedzakową wyciągnąć je z wody i dodać do grzanek na talerzu. Dodać do tego pokrojone wcześniej awokado. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów