Zupa marchewkowa z curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1561
Zupa marchewkowa z curry
fot. Andie712b / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól

Opis przygotowania:

Marchew oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Bazylię drobno posiekać i rozmieszać ze śmietaną w kubku widelcem. Następnie masło stopić w rondlu na średnim ogniu i wlać do niego oliwę z oliwek. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, po czym razem z pokrojoną wcześniej marchewką wsypać do rondla i smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny, wsypać curry oraz pieprz cayenne, doprawić do smaku szczyptą soli i gotować do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, część z nich odebrać chochelką, a resztę zmiksować mikserem na jednolitą masę.Do zmiksowanej masy dodać odebrane składniki i wlać do tego wymieszaną śmietanę z bazylią. Całość doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i przelać do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów