Zupa marchewkowa z curry

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Zupa marchewkowa z curry

    Dodane przez: iwona

    Andie712b / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól

Opis przygotowania

Marchew oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Bazylię drobno posiekać i rozmieszać ze śmietaną w kubku widelcem. Następnie masło stopić w rondlu na średnim ogniu i wlać do niego oliwę z oliwek. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, po czym razem z pokrojoną wcześniej marchewką wsypać do rondla i smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny, wsypać curry oraz pieprz cayenne, doprawić do smaku szczyptą soli i gotować do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, część z nich odebrać chochelką, a resztę zmiksować mikserem na jednolitą masę.Do zmiksowanej masy dodać odebrane składniki i wlać do tego wymieszaną śmietanę z bazylią. Całość doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i przelać do miski.

0 komentarzy

Podobne przepisy