Pizza z warzywami i ananasem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1543
Pizza z warzywami i ananasem
fot. Andie712b / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 plastry świeżego ananasa
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 marchewki
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • Ciasto:
  • 5 g drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora oraz brokuła pokroić w różyczki, przełożyć je razem do jednego rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Marchew obrać ze skóry, pokroić na połowy, przełożyć je do kolejnego rondla, zalać wodą i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić. Plastry świeżego ananasa pokroić na kawałki.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą w kubku i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Następnie wlać do tego olej i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionego ciasta uformować okrąg i przełożyć go do formy do pieczenia.

Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, wymieszać go z koncentratem pomidorowym i suszonym oregano. Wymieszanymi składnikami wysmarować ciasto w formie i nałożyć na to ugotowane wcześniej warzywa oraz pokrojonego ananasa. Wszystko posypać tartym parmezanem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów