Pomidory faszerowane mięsem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6094
Pomidory faszerowane mięsem
fot. Tambako the Jaguar / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 15 dkg mięsa mielonego
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 5 dkg startego sera żółtego
  • sok z jednej cytryny

Opis przygotowania:

Mięso mielone ugotować. Pomidory umyć, ściąć wierzch nożem i wyjąć miąższ wraz z sokiem. Wydrążone środki pomidorów skropić sokiem z cytryny, posolić i dodać pieprz. Rozgrzać mocno oliwę na patelni i wyłożyć na nią wydrążony i przetarty miąższ pomidorowy. Miąższ dusić pod przykryciem kilka minut. Do mięsa dodać posiekane orzechy laskowe i przyprawy. Całość dobrze wymieszać, potem przełożyć do wydrążonych pomidorów. Wierzch pomidorów posypać startym żółtym serem i przykryć odkrojoną częścią czapeczki pomidora. Nafaszerowane pomidory przełożyć do rondla wysmarowanego masłem, podlać przetartym miąższem wraz z sokiem z pomidorów, włożyć do mocno nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec do 30 minut. Gotowe pomidory podajemy do ryżu sypko.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów