Zapiekanki z oscypkiem, warzywami, oliwkami i śliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2361
Zapiekanki z oscypkiem, warzywami, oliwkami i śliwkami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 35 g oscypka w plastrach
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 długa bagietka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Sałatę rzymską pokroić na małe kawałki. Oliwki zielone osączyć z zalewy i pokroić je w cienkie plastry. Bagietkę pokroić w cienkie kromki. Śliwki suszone rozpołowić i wyłożyć je na pokrojoną bagietkę. Następnie na to nałożyć liście sałaty rzymskiej, pokrojone wcześniej pomidory i oliwki. Całość nakryć plastrami oscypka, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec do chwili, aż oscypek zacznie się roztapiać. Wtedy składniki wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na tackę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów