Ciasto marchewkowe z rodzynkami i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1719
Ciasto marchewkowe z rodzynkami i śmietaną
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Ciasto:
  • 6 marchewek
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 niepełna szklanka oleju
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Przygotować ciasto: marchew umyć, obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Jajka wbić do kolejnej miski, wsypać do cukier i razem ubić mikserem na jednolitą masę. Do ubitej masy wlać olej, ekstrakt waniliowy, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, mielony cynamon i ponownie całość zmiksować mikserem. Do zmiksowanych składników dodać rodzynki i startą wcześniej marchew. Całość wymieszać i przełożyć do formy do pieczenia. Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec przez około 45-50 minut. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, formy i wyłożyć na talerz. Śmietanę kremówkę przelać do kubka, wsypać do niej cukier puder, roztrzepać widelcem i polać upieczone ciasto.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów