Jajecznica z mięsem, serem i grzankami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3206
Jajecznica z mięsem, serem i grzankami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 10 g tartego parmezanu
  • 6 łyżek oleju
  • 1 bagietka
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • pęczek szczypiorku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • Jajecznica:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej

Opis przygotowania:

Szczypiorek oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Bagietkę pokroić w cienkie kromki. Następnie rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni i dodać do tego mięso mielone. Oprószyć je szczyptą soli, suszonym tymiankiem, wymieszać i smażyć do chwili, aż mieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego pokrojoną wcześniej cebulę, ponownie wymieszać i smażyć do chwili, aż cebula się zeszkli.

Przygotować jajecznicę: jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać do smażonych na patelni i całość dokładnie wymieszać. Wszystko smażyć do chwili, aż jajka się zetną. Wówczas smażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Rozgrzać pozostały olej na patelni, zrumienić na nim kromki z bagietki z obu stron i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem, tartym parmezanem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Gotową potrawę udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów