Szaszłyki mięsno-serowe z chlebem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Szaszłyki mięsno-serowe z chlebem

    Dodane przez: iwona

    premus / CC-BY 2.0

Składniki

  • 40 g surowego boczku
  • 20 g sera Gouda
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 białe cebule
  • 2 czerwone cebule
  • 2 czerwone papryki
  • sól
  • pieprz mielony czarny
  • Marynata:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego czerwonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili

Opis przygotowania

Paprykę umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Cebulę białą oraz czerwoną obrać ze skóry i pokroić w plastry. Chleb tostowy pokroić w kostkę. Ser Gouda pokroić w cienkie plastry. Przygotować marynatę: oliwę z oliwek przelać do miski i wymieszać ją z sosem sojowym i mielonym, czerwonym pieprzem oraz ostrą papryką chili. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do wymieszanych składników w misce. Surowy boczek oraz piersi z kurczaka pokroić na kawałki i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu czarnego, dobrze wymieszać i wstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki i mięso osaczyć z marynaty. Wszystkie pokrojone wcześniej składniki oraz marynowane mięso nabić na patyczki szaszłykowe i piec na rozpalonym grillu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie ściągnąć z grilla i podawać do spożycia.

0 komentarzy

Podobne przepisy