Ryż z fasolą, papryką i boczkiem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3596

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Ryż z fasolą, papryką i boczkiem

    Dodane przez: iwona

    _ulmos_ / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 250 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 30 g wędzonego boczku
  • 2 zielone papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ryżu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Fasolę osączyć z zalewy. Boczek pokroić w kostkę. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować, po czym wymieszać go z jedną łyżką oliwy z oliwek i przełożyć na talerz. Następnie rozgrzać pozostałą oliwę na patelni i dodać do niej pokrojony boczek. Boczek smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym dodać do tego pokrojoną wcześniej paprykę i osączoną z zalewy fasolę. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do ryżu na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy