Jabłka zapiekane z orzechami i cynamonem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Jabłka zapiekane z orzechami i cynamonem

    Dodane przez: arek

    Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 4 jabłka Jonagored
  • 4 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania

Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na kawałki i przełożyć do żaroodpornych kubków. Następnie tłuczone orzechy laskowe przesypać do miski, wsypać do nich brązowy cukier, mielony cynamon i dobrze wymieszać. Wymieszanymi składnikami posypać jabłka w kubkach. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do miękkości jabłek. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do całości.

0 komentarzy

Podobne przepisy