Ryż w sosie pomidorowym z fetą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4053
Ryż w sosie pomidorowym z fetą
fot. _ulmos_ / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g sera feta
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • sól
  • Sos:
  • 250 g pomidorów z puszki bez skorek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą,potem przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Pomidory z puszki zmiksować mikserem, po czym przelać je do zeszklonego czosnku. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wsypać do tego suszone oregano, wymieszać i zagotować. Następnie dodać do tego ugotowany wcześniej ryż, wymieszać, dusić przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Ser feta pokroić w drobną kostkę i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów