Cannoli nadziewane z cieciorką, korniszonem, serem i bagietką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1401
Cannoli nadziewane  z cieciorką, korniszonem, serem i bagietką
fot. opacity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 białko jajka
  • Na cannoli:
  • 300 g maki pszennej
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • Na nadzienie:
  • 300 g cieciorki w zalewie
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 3 korniszony
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 bagietka bez skóry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Przygotować cannoli: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z cukrem. Potem dodać do tego masło, wlać białe wino wytrawne i z całości zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto odstawić na 30 minut w cieple miejsce. Następnie rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Wycięte krążki nawinąć na blaszane rurki, wysmarować je białkiem jajka i wrzucić do mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni. Składniki smażyć na rumiany kolor, po czym wyciągnąć je z tłuszczu, zdjąć z foremek i przestudzić. Przygotować nadzienie: cieciorkę osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Bagietkę bez skóry pokruszyć na małe kawałeczki i dodać do cieciorki w misce. Korniszony pokroić w drobna kostkę i dodać do składników. Wsypać do tego tarty parmezan i wlać roztopione masło. Całość doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu, dobrze wymieszać i nadziać tym usmażone wcześniej cannoli. Gotowe wyłożyć na talerz i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów