Zupa szpinakowa z serem i chlebem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1401
Zupa szpinakowa z serem i chlebem
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 20 g sera brie
  • 4 kromki chleba pszennego
  • 2 łyżki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szpinak umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Kromki chleba pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać szpinak, wlać mleko, wsypać gałkę muszkatołową, połowę sera brie i połowę pokrojonego chleba (resztę chleba i sera pozostawić do posypania zupy). Następnie składniki wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Potem wlać do tego bulion warzywny, wszystko doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu, wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia przelać do misek i posypać pozostałym pokrojonym chlebem oraz serem brie.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów