Tuńczyk z kapustą, marchewką i jabłkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1811
Tuńczyk z kapustą, marchewką i jabłkiem
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g wędzonego tuńczyka
  • 2 marchewki
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 jabłko (Lobo)
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa oraz jabłko umyć i osączyć z wody. Kapustę czerwoną zszatkować na tarce o grubych oczkach do miski, potem sparzyć ją wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na tej samej tarce jarzynowej co wcześniej kapustę i razem połączyć ze sobą. Następnie jabłko obrać ze skóry, pobawić gniazda nasiennego, a miąższ również zetrzeć na tarce do składników w misce. Dymkę obrać ze skóry, po czym wraz ze szczypiorkiem pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno i dodać do składników. Wszystko oprószyć szczypta soli, pieprzu białego cukrem, skropić sokiem cytrynowym, a następnie dodać do tego rozdrobnionego na małe kawałki wędzonego tuńczyka i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów