Tuńczyk z kapustą, marchewką i jabłkiem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g wędzonego tuńczyka
  • 2 marchewki
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 jabłko (Lobo)
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Warzywa oraz jabłko umyć i osączyć z wody. Kapustę czerwoną zszatkować na tarce o grubych oczkach do miski, potem sparzyć ją wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na tej samej tarce jarzynowej co wcześniej kapustę i razem połączyć ze sobą. Następnie jabłko obrać ze skóry, pobawić gniazda nasiennego, a miąższ również zetrzeć na tarce do składników w misce. Dymkę obrać ze skóry, po czym wraz ze szczypiorkiem pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno i dodać do składników. Wszystko oprószyć szczypta soli, pieprzu białego cukrem, skropić sokiem cytrynowym, a następnie dodać do tego rozdrobnionego na małe kawałki wędzonego tuńczyka i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy