Stek z sałatką z selera

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1275
Stek z sałatką z selera
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g polędwicy wołowej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • Sałatka:
  • 4 łyżka miodu lipowego
  • 1 łyżeczka pełnoziarnistej musztardy francuskiej
  • 1 seler
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować sałatkę: seler obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach do miski. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno i dodać do startego selera. Wlać do tego sok cytrynowy, miód i dodać musztardę. Całość doprawić do smaku szczypta soli. Wszystko wymieszać i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki i wyłożyć na talerz. Następnie polędwice podzielić na porcje oprószyć ją szczyptą soli, pieprzu i lekko zrumienić z obu stron na średnim ogniu. Zrumienioną ściągnąć z ognia i dodać do sałatki na talerzu

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów