Mus jeżynowy

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g jeżyn
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 3 białka jaj
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 2 łyżki letniej wody

Opis przygotowania

Żelatynę zalać letnią wodą i moczyć przez 5 minut. Białka ubić mikserem na sztywną pianę i przełożyć do miski. Jeżyny umyć, osączyć z wody i przesypać je do miksera (kilka jeżyn pozostawić do dekoracji musu). Potem do jeżyn w mikserze wlać jogurt, dodać namoczoną wcześniej żelatynę i zmiksować na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodawać stopniowo ubitą piane z białek, cały czas miksując. Po zmiksowaniu wszystko przełożyć do miski, udekorować pozostałymi jeżynami i wstawić na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i podawać do spożycia.

0 komentarzy

Podobne przepisy