Przekąska z grillowanej wolowiny i ryżu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1080
Przekąska z grillowanej wolowiny i ryżu
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wołowej bez kości
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka sezamu
  • sól
  • pieprz
  • Marynata:
  • 2 łyżki pasty chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:

Sałatę umyć, osączyć z wody, podzielić ją na liście i wyłożyć na talerz. Przygotować marynatę: mięso pokroić na małe kawałki i przełożyć je do miski. Potem oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i dodać do niego pastę chili oraz miód lipowy. Następnie czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i dodać do składników. Całość wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, przełożyć na aluminiową tackę do grilla i grillować na rozpalonym do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z grilla. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i łyżką na liście sałaty. Na to nałożyć grillowane wcześniej mięso. Wszystko posypać sezamem i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów