Pierogi z oscypkiem, żurawiną i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3890
Pierogi z oscypkiem, żurawiną i boczkiem
fot. opacity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta:
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • olej do głębokiego smażenia
  • garstka kiełków rzodkiewki
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 250 g oscypków
  • 200 g żurawiny do mięs
  • 150 g wędzonego boczku w plastrach

Opis przygotowania:

Kiełki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Następnie podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować farsz: oscypki zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej do miski. Coczek wędzony pokroić w drobną kostkę i dodać do startych oscypków wraz z żurawiną do mięs. Składniki w misce wymieszać i nałożyć je łyżeczką na wycięte krążki z ciasta.

Wszystko dobrze zlepić ręcznie i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni.Smażyć na średnim, ogniu, do chwili, aż się przyrumienią, Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać brązowy cukier, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć pod przykryciem, aż cebula zbrązowieje. Wtedy ściągnąć z patelni i nałożyć na usmażone wcześniej pierogi. Całość udekorować kiełkami rzodkiewki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów