Banany z boczkiem, masłem orzechowym i cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2042
Banany z boczkiem, masłem orzechowym i cebulą
fot. opacity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g masła orzechowego
  • 4 banany
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Banany umyć, obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ nabić na patyczki szaszłykowe. Wysmarować je masłem orzechowym i obwinąć plastrami wędzonego boczku. Następnie cebule obrać ze skóry, pokroić ją w cienkie plastry i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Zeszkloną cebulę oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, dodać do niej pozostałe masło orzechowe, wymieszać i razem smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Rozgrzać pozostałą oliwę na patelni i dodać do nabite wcześniej składniki na patyczki szaszłykowe. Całość przykryć i smażyć do chwili, aż boczek dobrze się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać składników na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów