Chili faszerowane i smażone

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1552
Chili faszerowane i smażone
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 zielone papryki chili
  • 4 czerwone papryki chili
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • olej go głębokiego smażenia
  • pieprz
  • sól
  • Nadzienie:
  • 35 g wędzonego boczku
  • 35 g tartego sera cheddar
  • 30 g tartego parmezanu
  • 1 jajko

Opis przygotowania:

Papryki czerwone oraz zielone umyć, osączyć z wody, naciąć je na całej długości nożem z jednej strony i usunąć nasiona.

Przygotować nadzienie: boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i przełożyć go do miski. Do pokrojonego boczku wsypać tarty ser cheddar, parmezan i wbić do tego jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i łyżeczką przełożyć do środka wydrążonych wcześniej papryk. Następnie mleko przelać do miski, wbić do niego jajko i razem dobrze rozmieszać widelcem.

Do drugiej miski wsypać bułkę tartą, po czym nadziane papryki namoczyć najpierw w roztrzepanym mleku z jajkiem, potem w bułce tartej i smażyć je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju w rondlu na rumiany kolor. Usmażone składniki wyciągnąć z oleju i osuszyć.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów