Kurczak z kurkumą i sałatką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1959
Kurczak z kurkumą i sałatką
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki sosu chili
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka kurkumy
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Sałatka:
  • 100 g zielonego groszku w zalewie
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 marchewki
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 jajka
  • 1 cebula

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry. Mąkę kukurydzianą przesypać na talerz, wymieszać ją z kurkuma, szczyptą soli oraz pieprzu. Na drugi talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Następnie pokrojone piersi z kurczaka oraz skrzydełka obtoczyć w roztrzepanych jajkach, potem z mące ze składnikami i smażyć do miękkości na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Usmażone mięso ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i polać go pikantnym keczupem oraz sosem chili.

Przygotować sałatkę: ziemniaki z marchewką przełożyć razem do jednego rondla, zalać składniki wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w misce. Jajka przełożyć do kubka, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Następnie czym obrać je ze skorupek, pokroić drobno i dodać do całości. Dodać do tego pokrojone drobno ogórki kiszone i osączony z zalewy zielony groszek. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać majonez, wymieszać i dodać do usmażonego wcześniej mięsa na talerzu.

Gotową potrawę udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów