Ciasto brokułowo-serowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1329
Ciasto brokułowo-serowe
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • sól
  • Ciasto:
  • 2 łyżeczki Drożdży Babuni
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Wypełnienie:
  • 3 jajka
  • 1 brokuł
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 1 czerwona cebula
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Brokuła umyć, pokroić w różyczki, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie mąkę przesypać na stolnice, wlać do niej roztarte wcześniej drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć je do miski, nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie przełożyć je na blachę do pieczenia z uformowanym na środku wgłębieniem. W miejsce wgłębienia położyć ugotowanego wcześniej brokuła ugotowane oraz obraną ze skóry i pokrojoną w cienkie plastry czerwoną cebulę. Jajka wbić do kubka wsypać do nich tarty parmezan i razem roztrzepać widelcem. Roztrzepanymi składniami zalać całość.

Wszystko oprószyć solą morską i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec na złoty kolor, a po upieczeniu wyciągnąć i lekko przestudzić

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów