Granola z miodem i masłem orzechowym

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Granola z miodem i masłem orzechowym

    Dodane przez: arek

    jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki

  • 400 g masła orzechowego
  • 200 ml miodu lipowego
  • 200 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g łuskanego słonecznika
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g suszonych moreli
  • 2 szklanki wrzącej wody

Opis przygotowania

Rodzynki, suszone morele oraz żurawinę sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć na blachę do pieczenia. Wsypać do tego tłuczone orzechy włoskie, płatki owsiane i łuskany słonecznik. Całość wymieszać i zalać miodem lipowym. Następnie dodać do tego łyżką masło orzechowe. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez 20 minut. Po upieczeniu przestudzić i włożyć do lodówki na 2,5 godziny. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki i podzielić na porcje.

0 komentarzy

Podobne przepisy