Granola z miodem i masłem orzechowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 992
Granola z miodem i masłem orzechowym
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g masła orzechowego
  • 200 ml miodu lipowego
  • 200 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g łuskanego słonecznika
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g suszonych moreli
  • 2 szklanki wrzącej wody

Opis przygotowania:

Rodzynki, suszone morele oraz żurawinę sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć na blachę do pieczenia. Wsypać do tego tłuczone orzechy włoskie, płatki owsiane i łuskany słonecznik. Całość wymieszać i zalać miodem lipowym. Następnie dodać do tego łyżką masło orzechowe. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez 20 minut. Po upieczeniu przestudzić i włożyć do lodówki na 2,5 godziny. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki i podzielić na porcje.

0 komenatrzy

Podobne przepisy